Zvaigzne CAFE

20160917_172713

Septembra priekšpēdējā sestdienā blogeri savācās kopā uz kādu netipiskāku uzdevumu. Esam pieraduši pļāpāt par grāmatām, taču šoreiz mūs plašāk iepazīstināja ar, manuprāt, otru labāko lietu – kafiju. Kr.Valdemāra ielā 6 nesen ir atvērusies „Zvaigzne CAFE”, kas šīs lietas perfekti apvieno. Ja sākotnēji domāju, ka uzsvars vairāk būs uz kafejnīcu pašu, tad prezentācijas beigās man bija atvērušās acis uz pavisam citu garšas pasauli.

Mājīgi šaurais iestādījums ir iekārtojies tieši pretējās durvīs “Zvaigzne ABC”” veikalam, kur iepriekš bija kancelejas preču nodaļa. Tā teikt, kad grāmata rokā, var iet nosvinēt pie kafijas. Idejas īpašnieks un īstenotājs Kristaps Kilbloks mūsu diezgan plašo blogeru pulciņu saņēma smaidīgs un atsaucīgs, un pēc īsa ievada par viņa paša pievēršanos kafijas pasaulei, nodeva tālāk ekspertes Agnijas rokā, kura mūs izvadīja nozares noslēpumos, sākot ar kafijas audzēšanu līdz pat tās sagatavošanai pirms pasniegšanas.

Es sevi uzskatīju par kafijas entuziastu, bet entuziasms vairāk izpaudās tās intensīvā dzeršanā, nevis izpētē. Tāpēc bagātīgā informācija par jomas aizkulisēm tiešām bija patīkams un iedvesmojošs pārsteigums. Kā izrādās, tikai 10% no pasaulē audzētās kafijas apjoma, sastāda specialty coffee, kura tiek īpaši rūpīgi novākta un apstrādāta. Salīdzinājumam, mūsu ikdienas brendi ir paviršuma kalngals, kura galaproduktā nonāk visādi brīnumi, kurus kaut cik vienmērīgi nograuzdē un tad safasē. Tad nu varējām ķerties pie dažādu apgabalu specialty coffee degustēšanas, uz kuru tad arī koncentrējas “Zvaigzne CAFE”.

20160917_173914

Patiesību sakot, atšķirība ir fenomenāla. Visizplatītākās ir kafijas grupas no Kenijas, Gvatemalas un Etiopijas, taču izvēle un nianses ir ļoti plašas. Katra nāk ar savādāku rūgtuma, skābuma vai maiguma pakāpi. Pirmajā brīdī tā šķietami garšo kā jau kafija, taču ja pēc aptuveni 10 nomēģinātiem specialty coffee veidiem, nākamo iedzer, tā teikt, parasto merildu vai jākobsu, seja saviebjas patiesās šausmās un gribas to tikpat ātri izspļaut. Iepriekš tik ierastā dzira nu garšo pēc kaut kā sadeguši rūgta un gumijota. Piekritīšu Agnijas epitetam, ka tā garša visvairāk asociējas ar „kartinga trasi”. Katrā ziņā ne ar ko tādu, ko gribētos dzert.

Varbūt uzreiz nav iespējams izšķirt visu garšu buķeti, taču kvalitātes zvani trako uz nebēdu. Nu ir atklāta jauna pasaule, un atpakaļceļa vairs nav – garšas kārpiņu dumpis par to gādās. Kafija vairs nav tikai tās dzeršana, lai paliktu pie samaņas: žvāks krūzē iekšā, šļurkts ūdeni virsū, un brīkš pa rīkli lejā. Esam izglītoti, ka kafiju vislabāk pagatavot uzreiz pēc pupiņu samalšanas, lai visas bagātīgās vielas vēl nav paspējušas izgarot, ka to vislabāk pārliet ar ūdeni, kas ir dažus grādus zem vārīšanās temperatūras, un atstāt to ievilkties uz 4 minūtēm. Tad tā žigli jānospiež un jādzer, jo arī dziestot mainās garša.

Tā var likties lieka piņķerēšanās, taču ikdienā pāriet uz pārdomātāku „kafijošanu” nav nemaz tik dramatiski grūti. Savas kafijas dzirnaviņas, iegriešanās pēc pupiņām vai to pasūtīšana un „french press” nospiedne to visu atrisina. Ieguvums sākās jau ar kofeīna proporcionālo daudzumu. Ja no „kartingu trases merildiem” man Visums sāka džinkstēt acu priekšā pēc aptuveni 5-6 krūzītēm dienā, tad tikai no degustācijas karotēm, kas kopā varētu savākt kādu malku, man ieslēdzās pamatīgs disko stāvoklis gan prātam, gan ķermenim, kas nogāja tikai pēc vairākām stundām.  Mans minējums ir, ka tikai ar vienu krūzīti dienā, es varētu izpildīt savu ceturkšņa darbu normu jau nedēļas laikā.

Bet kamēr vēl iepazīstam jaunos kafijas apvāršņus, to visērtāk var izdarīt “Zvaigzne CAFE”, kas kalpos gluži kā vārteja uz daudz krāšņāku un gardāku kafijas pasauli. Tā uzreiz kļuva par manu nr.1 apmeklējamo vietu katru reizi, kad būšu Rīgā. Atmosfēra tur ir lieliska, tā kā parunāties par kafijas izvēlēm ar darbiniekiem var arī ikdienā, vai arī vienkārši ļauties viņu zinošajai un gādīgajai rokai, kas sagādās kādu patīkamu pārsteigumu garšas kārpiņām.

Advertisements

2 thoughts on “Zvaigzne CAFE

Add yours

  1. Izklausās, ka grāmatu blogerus tur varēs sastapt regulāri 😀 Izstāstīju par cafe vienai draudzenei un jau nolēmām, ka tiksimies kādu dienu tur uz meiteņu pļāpu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: